Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

Πέθανε ο Απ. Αηδονάς

Πέθανε το πρωί, πλήρης ημερών, ο, επί σειρά δεκαετιών, βουλευτής Θεσσαλονίκης, Απ. Αηδονάς. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί αύριο,Τρίτη 11 Αυγούστου 2009, στην εκκλησία των Κοιμητηρίων Θεσσαλονίκης, Αναστάσεως του Κυρίου και η κηδεία στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Επανομή.
Ο Απόστολος Αηδονάς γεννήθηκε το 1918 στη Θεσσαλονίκη. Μεγάλωσε και σπούδασε στην πόλη του. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και εξάσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου.
Το 1939 ως έφεδρος αξιωματικός, έλαβε μέρος στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο. Πήρε μέρος στις μάχες του Καλπακίου, των Δολιανών, Γεροπλατάνου, Βασιλικών Κτισμάτων, Κακαβιάς, και εν συνεχεία εντός του αλβανικού εδάφους, στις μάχες της Σερβιτσάνης, του υψώματος 669, του Αργυροκάστρου και του Τεπελενίου. Για την πολεμική του δράση, στο Μέτωπο της Αλβανίας, τού απονεμήθηκαν το Μετάλλιο Εξαίρετων Πράξεων και ο Πολεμικός Σταυρός Γ΄ Τάξεως.
Η περίοδος της ξενικής κατοχής τον βρήκε στις επάλξεις της Εθνικής Αντιστάσεως. Αμέσως μετά την είσοδο των εισβολέων πρωτοστάτησε στην ίδρυση αντιστασιακών οργανώσεων. Το 1941 ίδρυσε, μαζί με άλλους πατριώτες, τη μυστική οργάνωση “Φιλική Εταιρεία” και λίγο αργότερα στο Πανεπιστήμιο τον “Ιερό Λόχο”.
Στα τέλη του 1942 ίδρυσε την Εθνικοαπελευθερωτική Οργάνωση “Πατριωτικόν Ελληνικόν Κομιτάτο” (Π.Ε.Κ.), η οποία εκτός των άλλων εξέδιδε και την παράνομη εφημερίδα “Ελεύθεροι Σκλάβοι”.
Πέρασε στη βουλγαροκρατούμενη Μακεδονία και Θράκη, όπου συνέχισε τη δράση του. Μετά την κατοχή, γύρισε στην οικογένειά του και ολοκλήρωσε τις σπουδές του.
Οι Θεσσαλονικείς, τον εξέλεξαν για πρώτη φορά βουλευτή το 1951. Επανεξελέγη πέντε φορές βουλευτής Θεσσαλονίκης. Το 1957 με δική του εισήγηση δημιουργείται ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης. Μετά τη μεταπολίτευση, με δικές του ενέργειες, τα δρομολόγια του Ο.Α.Σ.Θ. επεκτάθηκαν μέχρι την αγαπημένη του Επανομή.
Χρημάτισε Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Γενικός Επιθεωρητής της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης και Γενικός Διευθυντής Λιμένος Θεσσαλονίκης.
Ήταν παντρεμένος με τη Σοφία Δημητριάδου με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, την Νέλλη Αηδονά, οικονομολόγο, απόφοιτη του Πανεπιστημίου της Φραγκφούρτης, εκπαιδευτικού και επί σειρά ετών Δημοτικής Συμβούλου Θεσσαλονίκης και τον Γεώργιο Αηδονά, δικηγόρο, και επί σειρά ετών μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: